Átalányadó könyvelés – Átalányadó vállalkozás indítás

Az átalányadózás korábban is választható adózási forma volt, de 2022-ben, amikor a katáról szóló törvényt módosítoták, nagyon sokan kénytelenek voltak megismerkedni ezzel a fogalommal. Sokan féltek a változástól és mégis sok vállalkozó még jobban jött ki anyagilag mint korábban.

Mi is az átalányadózás?

Az átalányadózásban a törvény által feltüntetetet három költséghányad (40-80-90%) valamelyike érvényesül, amely összeg igazolás nélkül elszámolható, annak mértéke pedig a vállalkozó tevékenységétől függ. Ebben az adózási formában tehát nincsenek költségszámlák, ehelyet a rendszer a fentebb említet költséghányodakat veszi alapul. Az átalányadózást egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők választhatják.

Átalányadós vállalkozás

Kinek éri meg az átalányadó ?

Arra a kérdésre, hogy kinek éri meg ezt az adózási formát választani, egyszerű a válasz: mindazoknak, akiknek jellemzően kevés költsége van a munkájukból adódóan. Mivel az átalányadózás esetében a törvény 40, 80 vagy 90 %-os költséghányadot vesz figyelembe, a bevétel ezen százalékai eleve nem kerülnek bele az adóalapba. Ebből kifolyólag előnyben részesíthetők ezt az adózási alapot az olyan szabadúszók, mint a futárok, online marketingesek vagy programozók, akik jellemzően cégeknek számláznak, de költségeik elenyészők. A gyakorlatban a régi katások, akik nem tudtak az új kata jogszabályainak megfelelni, általában az átalányadózást választoták. Akiknek pedig a régi kata ideje alat üzemeltet vállalkozásában elegendő fejlődési potenciál rejlet, – bár sokkal kisebb arányban – a társas vállalkozások felé nyitotak.

Átalányadó kalkulátor

Átalányadó-kalkulátor – mit érdemes tudni róluk

Sokat segítetek az átalányadózóknak a kata módosítása utáni időszakban gombamód szaporodó átalányadó-kalkulátorok. Ezek nyilvánvalóan egyfajta irányvonalat igyekeztek adni a sok ex-katás vállalkozónak, de nem voltak gyerekbetegségektől mentesek, és sok hiányosságuk is volt. A kétségek eloszlatása érdekében a NAV is próbálkozott egy kalkulátorral – ami a mai napig elérhető –, de az adóhatóság Excel-alapú kalkulátora egyszerűsített adatokkal dolgozik: nem lehet például beírni a helyi iparűzési adót, és a táblázat az érvényesíthető kedvezményekkel nem számol. Vele szemben a Billingo kalkulátora például egy könnyen használható, sokkal részletesebb és pontosabb képet adó platform. Itt a jövedelem akár havi bontásban is megadható, a kalkulátor egyénileg megadott kezdő dátumtól is tud számolni, figyelembe vesz adókedvezményeket, valamint az iparűzési adó is módosítható adatként szerepel.

Komoly pénzekről van szó, és nem tudhatjuk, hogy milyen kódsorok, illetve parancsok vannak pontosan egy kalkulátor mögött, ezért ezen platformok legjobb alternatívája nem más, mint a könyvelő. Hogy miért? Mert a jó könyvelő minden lehetséges kedvezményt figyelembe vesz annak érdekében, hogy a vállalkozó a lehető legjobb és számára legkedvezőbb eredményt kapja. A könyvelő mindig naprakész, amit más kalkulátorok esetében csak feltételezhetünk. És ami talán a legfontosabb, a könyvelő megtalálja a plusz forintokat is, mert ő tudja, hogy miként lehet észszerűsíteni.

Összességében elmondhatjuk, hogy érdemesebb teljesen a könyvelőre bízni a vállalkozásunk átalányadó könyvelését, cégvezetőként ez a jó döntés, mert így marad több idő a vállalkozás fejlesztésére.

Átalányadózás mellékállásban:

Nem mindenki főállású vállalkozó. Van aki azért kezd vállalkozásba, mert a főállása mellet kiegészítő jövedelemre van szüksége. Erre is van lehetőség. Mellékállásban ilyenkor kizárólag a ténylegesen realizált jövedelem után szükséges megfizetni az adókat, de figyelembe kell venni a mentesítet adóalapot, ami 2023-ban 1.392.000 forint. Tehát eddig az összeghatárig nincs adófizetési kötelezetség.

Átalányadózó vállalkozás indítás menete:

Egyéni vállalkozást a legkönnyebb indítani – és bezárni is –, mivel nem szükséges hozzá túl sok minden. Elég a személyi igazolvány, egy hozzáférés az Ügyfélkapuhoz, és egy olyan cím, ahova a vállalkozás telephelyét be lehet jegyezni. Csupán ki kell választani a szakmakódot, amelynek alapján a tevékenység zajlani fog. Ezután pedig már csak a megfelelő adózási mód kiválasztása van hátra. Érdemes tudni, hogy az egyéni vállalkozók saját vagyonukkal korlátlanul felelősek, így ezt a vállalkozási formát olyanok válasszák, akik nem teszik ki kockázatnak a saját vagyonukat.

Átalányadózó vállalkozás indítás

Átalányadózás költségei:

A kata-törvény módosítása után, 2023. január 1-jétől újabb könnyítésként bevezeték, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozóknak ezentúl nem havi, hanem csak negyedéves bevallást kell benyújtaniuk, és adóikat is elég háromhavonta megfizetniük. A fizetendő összegek tételesen az alábbiakból állnak össze: TB járulék (18,5%), SZJA (15%) és SZOCHÓ (13%). Ezenfelül még HIPA (Helyi Iparűzési Adó) is terheli az átalányadózók pénztárcáját, amely aktuálisan 2%, de ez településenként eltérő lehet.

Átalányadózás előnyök-hátrányok:

Az alábbiakban nézzük meg, hogy az átalányadózást választók milyen előnyökkel és hátrányokkal kell, hogy számoljanak.

Előnyök
Az átalányadózónak, mivel ő egyben egyéni vállalkozó is, senkivel sem kell megvitatnia a cég dolgait, hiszen ő a saját maga ura. A döntések az ő kezében vannak, így biztosítot a döntéshozatal rugalmassága, és sokkal könnyebben alkalmazkodik a kialakult gazdasági és a vállalkozással kapcsolatos helyzetekhez, mint egy nagyobb szervezet. Ez a vállalkozási forma erősen ajánlot azoknak, akik szeretnék saját kontroll alat tudni a cég dolgait, és egy bonyolultabb, hierarchikus felépítésű cégnél nehezen alkalmazkodnának másokhoz, illetve a folyamatokhoz. Fontos szempont lehet a pénzügyi függetlenség is, hiszen a már leadózot pénz felet a vállalkozó saját maga rendelkezik. További előnyként említhető, hogy csak a már a számlán jóváírt összegek után kell adózni, és igaz ez a költségekre is, így csak a már átutalt összegek kerülhetnek levonásra. Továbbá számlázási korlát sincs, így bármekkora összeget ki lehet számlázni egy adot cégnek. Az átalányadózók különböző adókedvezményeket is igénybe vehetnek. Nem kötelező céges számlát nyitni a vállalkozás számára, megfelel a saját lakossági
bankszámla is.

Hátrányok
Nyilvánvalóan az átalányadózásnak is van hátránya, még ha nem is sok. Az egyik ilyen, hogy az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, tehát a teljes vagyonával felel a vállalkozásával kapcsolatos ügyekért. A régi katás adózással összevetve magasabbak az adóterhek és több az adminisztráció is. Valamint hátrányként említhető az is, hogy teljesen mindegy, hogy van-e bevétele a vállalkozásnak vagy nincs, a járulékokat fizetni kell. A fentieket figyelembe véve azonban még mindig több érv szól az átalányadózás mellet, mint ellen.

Legyél Te is sikeres vállalkozó! Elíndítjuk vállalkozásod és támogatunk a sikeresség elérésében!

Átalányadózó vállalkozás indítása:

Mint említetük, az átalányadózó vállalkozás elindítása nem túl bonyolult. Első lépésként ügyfélkapus regisztrációra van szükség, de maga a folyamat már bárhonnan elindítható, csak egy számítógép és internet szükséges hozzá. Amennyiben ezzel megvagyunk, be kell jelentenünk a vállalkozást. It meg kell adnunk a székhelyet, ami azért fontos, mert a hivatalos dokumentumok erre a címre fognak érkezni. Meg kell adnunk a tevékenységi kört, illetve köröket is. Ebben a fázisban lehetőség van arra, hogy alanyi adómentességet válasszunk (AAM). Ezt lényegében „kötelező” kiválasztani, hiszen alanyi adómentesség esetén évi 12 millió forint árbevételig nem kell bevallani és fizetni sem az áfát. Nyilatkozni kell arról is, hogy az adot tevékenységet fő- vagy mellékállásban kívánjuk-e végezni. Ezután a rendszer elküldi részünkre az adószámot, amelynek birtokában be tudunk jelentkezni, és amellyel regisztrálni lehet a székhely szerinti iparkamaránál. Amennyiben nem szolgáltatói, hanem kereskedelmi tevékenységet végzünk, úgy a tevékenységet be kell jelenteni az illetékes Önkormányzatnál. Legutolsó pontként a számlázás kérdése merül fel: 2020 közepétől minden kiállítot számlát be kell jelenteni az Adóhatóság felé, így az a legegyszerűbb, ha egy online számlázóprogramot választunk, majd fiókunkat összekapcsoljuk a NAV rendszerével. Ebben a könyvelő tud segíteni.

Könyvelő = nyugalom

A régi kata kivezetésével megszűnt az a fajta nyugalom és kiszámíthatóság, amit a katások szeretek. Aktuálisan ezt a nyugalmat egy könyvelőiroda tudja biztosítani számunkra, mégpedig egy olyan, amely el is vállalja az átalányadózókat, mert sok esetben sajnos az ilyen vállalkozások méretüknél fogva nem rúgnak labdába. Pedig rengeteg átalányadózó van, aki olyan megbízható könyvelőirodát keres, ahol emberi nyelven kommunikálnak velük, naprakész információkat biztosítanak számukra, és a kezüket fogva vezetik őket, hogy ne tévedjenek el az adójogszabályok labirintusában. A jó könyvelőiroda ismérve, hogy számára minden vállalkozás ugyanolyan fontos, legyen az kicsi vagy nagy. A Nyugodt Adózás Bt. egyike azon könyvelőirodáknak, amelyek megfelelnek a fentieknek, hiszen ha a vállalkozó az ő szolgáltatásaikat veszi igénybe, megspórolhatja azt az időt, amit a könyvelésbe fektetne, a felszabadult idő alat pedig saját munkájára fókuszálva kereshet pénzt. Így az esetlegesen elvesztegetet idő jól forintosítható összegként jelenik meg a vállalkozás számláján, a vállalkozó számára pedig biztosítot a nyugalom érzése.