Mi az ÁFA? Kit érint, előnyei és hátrányai.

Ez az, amit minden vállalkozónak minimum tudni érdemes az ÁFÁ-ról

Általános forgalmi adó, azaz mi is az ÁFA, ki fizeti, és hogyan?

Amikor vállalkozásba kezdesz, rögtön egy nehéz kérdéssel találod szembe magad. Alanyi adómentes adózási formát válassz, vagy ÁFA – körös legyél? Mit is jelent ez, és kell-e tőle tartani?

ÁFÁ-s vállalkozás

Ugyan magánszemélyként is mindennapjaink része az ÁFA, hiszen fogyasztóként sok helyen megfizetjük a napi bevásárlástól kezdve, a ruházati termékek és szinte minden fogyasztási cikk megvásárlásakor, vállalkozóként mégis mást jelent számunkra.

Ha ÁFÁ-s vállalkozásként működsz, az azt jelenti, hogy 27% ÁFA tartalmat rá kell számolnod a kimenő számláidra. Ezt a 27% ÁFÁ-t pedig a NAV felé be is kell fizetned.

Amennyiben más ÁFÁ-s vállalkozásokkal üzletelsz, ez nem jelent plusz terhet a partnereidnek, azonban, ha magánszemélyek részére vagy alanyi adómentes (AAM) KATA-s vállalkozás részére számlázol, abban az esetben a vásárlóid számára ez a 27% egyfajta többletköltséget jelent.

Az ÁFÁ-s vállalkozásoknak – bevételtől függően – negyedévente vagy havonta ÁFA-bevallást kell benyújtaniuk a NAV felé.
Az ÁFA visszaigényelhető, abban az esetben, ha túlfizetés keletkezik, ezért áfás vállalkozásként érdemes a költségszámlákat gyűjteni, amellyel csökkenthetjük a befizetendő általános forgalmi adó mértékét.

ÁFA

Az ÁFA előnyei

Ahogy az előzőekben már említettük, a túlfizetésből keletkezett ÁFA a bevallási időszak végén visszaigényelhető. Tehát amíg egy alanyi adómentes vállalkozó, vagy végfelhasználó magánszemély számára egy ÁFÁ-val megnövelt számla úgynevezett „plusz kiadás”, addig ÁFÁ-s válallkozóként, vagy cégként, ez fordítva igaz.

További előny, hogy az általános forgalmi adót nem azonnal kell megfizetni a NAV felé, hanem a havi, a negyedéves, vagy az éves bevallást követő időszakban. Így a befizetendő összeget a vállalkozó befektetési, vagy eszközbeszerzési (likviditási) célokra felhasználhatja.

Az ÁFA hátrányai

Az alanyi adómentes vállalkozással ellentétben ÁFÁ-s vállalkozóként több adókötelezettségnek kell megfelelni.  ÁFA-nyilvántartást kell vezetni, havi, negyedéves vagy éves bevallást kell benyújtani és a NAV felé be kell fizetni a 27% általános forgalmi adót.

A könyvelés díja emiatt magasabb lehet, azonban azt is meg kell említenünk, hogy a könyvelő által kiállított számla, a számla értékével csökkenti a befizetendő ÁFA mértékét.

Ki mondja meg, hogy ÁFÁ-s legyek-e?

Annak eldöntéséhez, hogy az alanyi adómentes, vagy az ÁFA-körös vállalkozás előnyösebb-e számodra, mindenképp hozzáértő szakember segítsége javasolt. Egy adótanácsadó vagy könyvelő tud majd olyan tanáccsal ellátni, amellyel vállalkozásod adóügyei biztonságban lesznek.

Trükközni, ügyeskedni nem érdemes, hiszen egy lehetséges büntetés mértéke mindig nagyobb annál a „haszonnál”, amit elérhetsz az ilyen hozzáállással.

Mikor kell mindenképpen ÁFA-körösnek lenned?

A vállalkozások nagy részének nem jelent hátrányt, ha az ÁFA alá bejelentkeznek. Ha viszont olyan tevékenységet végzel, ahol jellemzően csak a töredékét teszik ki a költségeid a bevételeidnek, és elsősorban magánszemélyeknek értékesítesz, például valamilyen szolgáltatást nyújtasz, akkor nem igazán éri meg.

Van azonban egy összeghatár, amelyet ha a bevételed elér, akkor mindenképp váltanod kell az alanyi adómentesről ÁFÁ-s vállalkozásra. Ez az érték 2022-ben 12 millió forint. Fontos tudnod, hogy azon a kibocsátott számlán, amellyel átléped ezt az összeghatárt, már fel kell tüntetned, és hozzá kell adnod a nettó árhoz a megfelelő ÁFA-tartalmat!

Ha tehát induló vállalkozóként még nem is tudod biztosan, hogy egy éven belül eléred-e ezt a 12 milliós bevételt, akkor is érdemes már az induláskor úgy kalkulálni az árakat, hogy ha ÁFÁ-s leszel is megérje neked, és a vevőidnek is. Ha az értékhatár átlépése miatt leszel ÁFÁ-s akkor két évig kötelezően ÁFA körös is maradsz. Egyébként pedig a vállalkozás indításakor, vagy a tárgyi adóév végén van lehetőséged ezen módosítani.

Miért tervezz előre az ÁFÁ-val?

Érdemes folyamatosan nyomon követni a bevételeid, és költségeid, valamint azoknak az ÁFA-tartalmát. Ha ugyanis befizetendő ÁFA keletkezik, akkor azt a bevallás hónapjának 20.-áig be is kell fizetned a NAV-nak. Ha viszont visszaigényelhető ÁFÁ-d van, akkor a NAV-nak maximum 75 napja van arra, hogy átutalja a számládra a visszajáró összeget.

Mivel az ÁFA-bevallás esetén a teljesítés ideje számít, nem pedig az, hogy hozzád mikor folyt be az adott szolgáltatás, vagy termék ellenértéke, előfordulhat az, hogy olyan tétel után kell adót fizetned, ami gyakorlatilag még meg sem érkezett a számládra, sőt, még esetleg költségeid is fűződnek hozzá.

Emiatt is ajánlatos egy jó könyvelővel együtt dolgoznod, és folyamatosan kalkulálni, hogy mikor, kb. mennyit kell befizetned, illetve ha visszakapsz valamennyi ÁFÁ-t, akkor arra az összegre mikor számíthatsz. Így elkerülheted a kellemetlen szituációkat, és nem lesznek likviditási problémáid.

Áfa tervezés
Katás Áfa

Minden KATÁ-s ÁFA-mentes?

Természetesen nem. KATA adózású vállalkozóként is lehetsz ÁFA-körös. Ha így döntesz, ugyanúgy tételes költségelszámolást kell vezetned. Ha az alanyi adómentességet választod, akkor pedig csak a bevételeidet kell nyilvántartanod, a költségeidet nem. A KATA és az alanyi adómentesség maximuma ugyanúgy 12 millió forint.

Habár már felröppentek hírek azzal kapcsolatban, hogy 2022. második félévében felemelik a KATA határát, és a 12 millió forint feletti bevétel után sávosan kell majd több KATÁ-t fizetni, erről pontos információk egyelőre még nincsenek. Tulajdonképpen nincs sok értelme ezzel foglalkozni, amíg meg nem jelenik az új jogszabály.

Az ÁFA kérdése szinte kimeríthetetlen témakör (bogarászhatod a NAV oldalát is), ezért arra biztatunk, ha maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bizalommal! Tudd te is biztos kezekben vállalkozásod pénzügyeit, és adózz mindig nyugodtan! Mi ebben tudunk segíteni.