Vállalkozásindítás, így kezd el!

Itiner kezdő vállalkozóknak

A vállalkozásindítás egyáltalán nem bonyolult dolog. Tulajdonképpen akár fél óra alatt abszolválható – ha csak az adminisztrartív részét nézzük a dolgoknak, és nem céget alapítanál, hanem egyéni vállalkozóként vágnál bele életed nagy kalandjába.

De mielőtt elindítanád az egész ügymenetet, nem árt, ha legalább fejben egy kicsit összerakod a dolgokat.

Mi kell a vállalkozásindításhoz?

Ezt a kérdést gyakran felteszik vállalkozói tematikus csoportokban is. A válaszok zöme arról győzködi az aktuális kérdezőt, hogy mindenekelőtt egy szuper és megbízható könyvelő. Persze, erre is szükség van, de nem ezzel kell kezdeni.

Ezt a kérdést szeretnénk megválaszolni ezzel a cikkel, hogy lásd: soha nem a könyvelőn múlik egy vállalkozás sikere. Hogy min? Sokkal inkább a vállalkozón, no meg azon, hogy mennyire volt átgondolt, mielőtt belevágott az egészbe.

A vállalkozásindítás alapreceptje

Nézzük is sorban, milyen hozzávalók segítségével főzhetsz ki magadnak egy igazán sikeres vállalkozást, amelynek a bevételéből biztos egzisztenciát teremthetsz magadnak, és a családodnak.

vállalkozás indítása

A vállalkozás indításának a célja

Először is fogalmazd meg magadnak, hogy milyen célból szeretnél vállalkozni. A főállásodban, alkalmazottként megkeresett fizetésedet szeretnéd kiegészíteni? Vagy kizárólag vállalkozóként szeretnél tevékenykedni, vagyis munkahelyet teremteni saját magadnak, esetleg másoknak is?

Gondold át azt is, hogyan szeretnél dolgozni? Milyen időbeosztással? Egyedül, vagy üzlettársakkal, alkalmazottakkal? Írj össze mindent, ami motivációként hat rád, ami vonzóvá teszi  számodra a saját vállalkozásod elindítását!

A vállalkozás ötlet

Találd ki, mivel szeretnél foglalkozni a vállalkozásodban! Nem baj, ha több ötleted is van! Járd körül alaposan mindegyiket! Végezz piackutatást, hogy van-e piaca az ötletednek, vagyis lenne-e rá fizetőképes kereslet. Ne aggódj, nem feltétlenül kell olyan vállalkozásba kezdened, amelyhez még csak hasonló sincs.  Sőt!

Ha van már versenytársad a piacon, legalább van kivel összehasonlítani a te ötleted. Hatékonyabban is meg tudnád valósítani ezt a tevékenységet? Mik a hibái? Mi az, amiben te más, jobb tudnál lenni?

Ha teljesen egyedi ötleted van, olyan, amit senki más nem csinál, abban sokkal nagyobb a bizonytalansági tényező. Járd körbe alaposan, hogy létezett-e már hasonló vállalkozás? Ha igen, akkor miért nincs már? Vajon valamit rosszul csináltak? Vagy maga a szolgáltatás, vagy termék nem volt érdekes a piacon?

Ebben a lépésben vedd sorra azokat a nehézségeket, amelyekkel szembekerülhetsz, és azt, hogy mitől félsz? Írd össze a védekezési, megelőzési módszereket is, hogy el tudd kerülni azt, amitől tartasz, illetve a megoldásokat is, amelyeket alkalmazni tudsz majd.

vállalkozás ötlet

A vállalkozás indítása meghatározza a jövőd!

tesztüzem, piacépítés

Teszt üzemmód, és piacépítés

Ne gondolj nagy dologra! Indíts egy blogot, vagy hozz létre egy közösségi média oldalt a leendő vállalkozásoddal kapcsolatban. Teszteld a közönséget, hogy mennyire vevők a vállalkozásoddal kapcsolatos tartalmakra! Igyekezz aktivizálni is őket, tegyél fel kérdéseket, illetve ösztönözd követőid arra, hogy kérdezzenek tőled.

Mutasd meg magad és azt, hogy igazán értesz ahhoz, amit csinálsz! Ebből nagyon sokat profitálhatsz, hiszen a megismerheted a leendő vevőid igényeit, véleményét, sőt az első vásárlókat is megszerezheted ilyen módon, akik alig várják majd, hogy végre beindítsd a vállalkozásod. Összességében egy átfogó képet kapsz majd azzal kapcsolatban, valóban megéri-e belevágnod a vállalkozásindításba.

Vállalkozásindítás időterv, és pénzügyi terv

Ha a megvalósítás mellett döntesz, készíts egy időbeli ütemezést arra vonatkozóan, hogy a vállalkozásindításhoz fűződő egyes feladatokat mikorra kell megvalósítanod. Rendeld mellé a felmerülő költségeid is, hogy lásd, mennyibe fog ez neked kerülni. Ha megvan a részletes terv, és rendelkezel a szükséges induló tőkével , már bele is vághatsz. Feltéve, ha a prognózisod szerint, számodra vállalható időn belül bekövetkezik a befektetett javak megtérülése, és elkezd profitot termelni a vállalkozás.

Itt jegyeznénk meg, hogy ha főállású vállalkozóként fogsz majd működni, mindenképp kalkuláld bele az induló tőkébe a befizetendő adókat, járulékokat, áfát, és egyéb költségeket is. Ezeken felül nem árt, ha rendelkezel minimum 3-6 havi tartalékkal, amely ezeket a rendszeres kiadásokat és az életviteled fenntartásához szükséges minimumot is fedezi az indulás első hónapjaiban, vagy addig, ameddig el nem kezd nyereséget hozni az üzleted.

Vállalkozás adminisztráció

Ha mindezzel megvagy, és pozitívak a leendő célcsoportod visszajelzései, valamint úgy látod pénzügyileg is alkalmas vagy a vállalkozásindításra, jöhetnek az adminisztrációs feladatok.

Nézz utána, hogy a végezni kívánt tevékenység, szolgáltatás végzettséghez, bejelentéshez, vagy engedélyhez kötött-e? Ha szükséges, szerezd be a megfelelő papírokat!

Most jött el az a pillanat is, hogy felkeress egy felkészült könyvelőt is, hiszen a nyugodt adózás az egyik alappillére minden sikeres vállalkozásnak. A könyvelővel részletesen átbeszélhetitek azt, hogy milyen vállalkozási formát célszerű választanod, és hozzá milyen adózást, hogy ÁFA-körös legyél-e, vagy sem. Javaslatot kaphatsz tőle arra is, hogy ha nem egyéni vállalkozóként indulnál, hanem céget lenne célszerű alapítani, akkor a cégformák közül melyiket válaszd.

adminisztració

Nincs más hátra, mint előre! Kezdődjön a vállalkozásindítás!

Ha az összes hozzávalóval megvagy, és minden benne van már a képzeletbeli fazékban, a recept szerint neked már semmi más dolgod nincs, mint készre főzni életed legfinomabb fogását. Vagyis nagy lángon működtesd a vállalkozásod! Hogy mikor van készen, az egyedül tőled, és a kitűzött céljaidtól függ. A tapasztalat azonban az, hogy mindig van hová még tovább növekedni.

Az először kitűzött célokról időközben kiderülhet, hogy nem is célok, csupán mérföldkövek voltak, és van még további fejlődési potenciál a vállalkozásban. No és persze evés közben jön meg az étvágy, az sincs kizárva, hogy idővel az első vállalkozásod mellé újabbakat is indítasz.

A nyugodt adózásról azonban soha ne mondj le! Ebben egy lelkiismeretes és naprakész könyvelő lesz a jobb kezed. Talán pont mi. Tőlünk bármit nyugodtan kérdezhetsz, velünk nyugodtan adózhatsz. Keress minket nyugodtan!