Kisvállalati adó és az értékcsökkenés 

A gazdaság világában számos olyan adózási forma létezik, amelyeket a vállalatoknak meg kell érteniük és használniuk kell a lehető legjobb eredmény érdekében. Ebben a cikkben a kisvállalati adó (KIVA) és az értékcsökkenés (amortizáció) koncepcióit veszem górcső alá.

Kisvállalati adó / KIVA:

A KIVA egy olyan speciális adózási forma, amit Magyarországon kifejezetten a kisvállalatok számára vezettek be. Ez az adó 10%-os mértékű, és az alkalmazásával a vállalkozások megszabadulhatnak a szociális hozzájárulási adó, valamint a társasági adó terheitől. A KIVA-t azok a vállalkozások választhatják, melyek árbevétele a választást megelőző adóévben nem haladta meg az 1 milliárd forintot, illetve melyek létszáma nem haladja meg a 50 főt.

A KIVA adóalapja a vállalkozás személyi jellegű kifizetései módosítva néhény tétellel. Ez azt jelenti, hogy a KIVA adó alapját az alkalmazottak bérei, és a vállalkozás bizonyos kiadásai, de mindez csak a ténylegesen, valóságosan felmerült költségek keretében történik.

A KIVA adózásnak köszönhetően a vállalkozások csökkenthetik adminisztrációs terheiket, mivel kevesebb adónemmel kell számolniuk. Ez időt és erőforrásokat takaríthat meg, amit a vállalkozás fejlesztésére fordíthatnak. A KIVA egy rugalmas adózási forma, amely a kisvállalkozások számára kínál lehetőségeket a növekedésre és a fejlődésre.

kisvállalati adó

Értékcsökkenés:

Az értékcsökkenés, más néven amortizáció, egy olyan könyvelési eljárás, amelynek során egy vállalat szétosztja egy eszköz költségét az élettartama során. Az értékcsökkenés számítása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy reális képet kapjanak eszközeik értékéről, és így pontosabb pénzügyi jelentéseket készítsenek.

A KIVA esetében az értékcsökkenés kérdése kissé bonyolultabb. A KIVA adózó vállalkozásoknak nem kell a társasági adóban megszokott módon elszámolniuk az értékcsökkenést, ehelyett a vállalkozás teljes személyi jellegű kifizetéseit veszik figyelembe a KIVA adóalapjának megállapításakor. Az értékcsökkenés ebben az esetben a vállalkozás kiadásaiba tartozik bele.

Fontos megjegyezni, hogy a KIVA rendszerében az értékcsökkenés elszámolása akkor sem lehetséges, ha az adott eszköz értéke a beszerzés évében nullára csökken. A KIVA alapját csak a ténylegesen, valóságosan felmerült bizonyos költségek csökkenthetik, így az értékcsökkenés elszámolása nem lehetséges.

Kisvállalati adó és értékcsökkenés

Az értékcsökkenés, mint könyvelési fogalom, a vállalkozás eszközeinek élettartama alatt történő értékvesztését jelenti. Az értékcsökkenési leírás a vállalkozás költségeinek egy részét képezi, amelyet a KIVA adózóknak figyelembe kell venniük a pénzügyi tervezés során. Az értékcsökkenési leírás mértéke számos tényezőtől függ, többek között az adott eszköz élettartamától és használatának módjától.

A KIVA adózás értékcsökkenési leírást nem veszi figyelembe az adóalap megállapításakor, ami azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak nem szükséges elszámolniuk ezt a költséget a KIVA adóalapjuk kiszámításakor. Azonban a vállalkozásoknak szükséges figyelembe venniük az értékcsökkenést a pénzügyi tervezés során, hogy pontos képet kapjanak a vállalkozás pénzügyi helyzetéről.

Az értékcsökkenés elszámolása a KIVA rendszerben nem lehetséges, még akkor sem, ha az adott eszköz értéke a beszerzés évében nullára csökken. Ennek oka, hogy a KIVA alapját csak a ténylegesen, valóságosan felmerült bizonyos költségek csökkenthetik. Ezért a vállalkozásoknak oda kell figyelniük a személyi jellegű kiadásaikra, hogy a KIVA adóalapjukat a lehető legpontosabban állapíthassák meg.

Bonyolultnak tűnik a kisvállalati adó (KIVA) és az értékcsökkenés (amortizáció) világa? SEGÍTÜNK!