Vállalkozás másodállásban? Olvasd el, mi kell hozzá!

A vállalkozás másodállásban biztonságos megoldás, ezért Ne mondj rögtön „all in”-t, ha van egy vállalkozási ötleted!

Lassan elmondhatjuk, hogy a vállalkozók országa lettünk, hiszen egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a pénzkeresési megoldás. Nem csupán a munkaerőpiacra nehezen visszatérő édesanyák körében szaporodtak meg az egyéni vállalkozók, és bt., vagy kft. tulajdonosok, hanem kortól és nemtől függetlenül, a pályakezdő fiataloktól egészen a senior korosztályig, egyre többen gondolják úgy, hogy megpróbálják kikaparni a saját gesztenyéjüket.

Nem muszáj egy lapra feltenni mindent!

Azok, akik kilépnek a hagyományosan biztonságosabbnak gondolt alkalmazotti létből, és egy fix fizetést a bizonytalanra cserélnek, vitathatatlan, hogy rizikót vállalnak a döntésükkel. Új vállalkozást indítani természetesen nem kockázatmentes, de ha te is inkább biztonsági játékos vagy, nem kell azonnal fejest ugranod az ismeretlenbe.

 Azt, hogy vállalkozási ötleted életképes, működőképes, és ami a legfontosabb, kellően jövedelmező-e, megtudhatod úgy is, ha nem adod fel az eddigi alkalmazotti léted, hanem a főállásod mellett kezdesz másodállásban vállalkozni.

Nézzük, mi kell ehhez?

vállalkozás másodállásban

Van egy jó vállalkozás ötleted? Szuper!

Ötlet nélkül belevágni sem szabad. Biztosan van egy elképzelésed, mivel szeretnél foglalkozni, hogy terméket vagy szolgáltatást értékesítenél. Mivel vállalkozás másodállásban sem indítható egy minimális alaptőke nélkül, így gondos pénzügyi tervezésre, és előzetes konkurencia-, és piackutatásra  van szükség.

Ezekre a kérdésekre kell megtalálnod a választ, és a válaszoktól függően döntést hozni arról, hogy belevágsz-e?

 • Létezik már olyan vállalkozás, amilyet indítani szeretnél?
 • Ha igen, hogy megy?
 • Mit lehet tudni róla?
 • Ha még nincs hasonló vállalkozás, vajon miért nincs?
 • Még senkinek nem jutott eszébe?
 • Vagy rosszul kivitelezte?
 • Esetleg kiderült, hogy nem egy működő ötletről van szó?
 • Miért nem működött? Nem volt igény a termékre, szolgáltatásra? Igény lett volna, csak fizetőképes ügyfelek nem?
 • Mennyi kezdeti befektetést igényel a vállalkozás elindítása? (Eszközök, áru, adók, engedélyek, illetékek, könyvelő stb.)
 • Körülbelül mikorra térülne meg optimális esetben a befektetésed?
 • Mikortól termelne profitot a vállalkozás, és mennyit?
 • Tudsz-e addig várni? Nem fog-e hiányozni a befektetett pénz, és energia máshonnan?
 • Arányos-e a bevételed a befektetett pénzzel, és a munkáddal, amit végzel érte?

A fentiek természetesen csak gondolatébresztő kérdések, ennél sokkal több is fel fog merülni menet közben. Amennyire lehet, járd körbe részletesen ezt a kérdéskört minden oldalról, és ami a legfontosabb, őszintén válaszolj magadnak, hiszen a saját idődet, és eddig megszerzett anyagi javaidat kockáztatod, ha belevágsz!

Ki lehet vállalkozó másodállásban?

Másodállású vállalkozóként akkor tevékenykedhetsz, ha legalább heti 36 órás bejelentett munkaviszonyod van. A másodállásban végzett vállalkozás természetesen adóbevallási kötelezettséget is von maga után, , így mindenképpen érdemes könyvelő segítségét kérni az induláshoz, és a működéshez egyaránt.

Vállalkozás másodállásban, de mit szól hozzá a munkáltató?

Rendkívül fontos, és kihagyhatatlan lépés az, hogy a munkáltatódat tájékoztatnod kell arról, hogy másodállásban vállalkozást szeretnél indítani. Érdemes elővenned a munkaszerződésed is, és elolvasni, hogy milyen kikötések szerepelnek benne erre az esetre.

Ha a vállalkozásod tevékenysége ütközik a munkáltatód tevékenységével, összeférhetetlenség állhat fenn. Azonban, ha semmi akadálya, mert teljesen más szektorban tevékenykednél, akkor is érdemes ezt megbeszélni vele.

 

villanyszerelés másodállásban

A megfelelő adózási forma kiválasztása

Főállás mellett sem mindegy, milyen adózási formát választasz vállalkozóként.

Több lehetőség közül választhatsz, a számodra legmegfelelőbbet azonban adótanácsadó vagy könyvelő segíthet kiválasztani. Semmiképp nem javasoljuk, hogy valaki laikusként egymaga próbáljon meg ebben eligazodni, hiszen a vállalkozás indításának bizonyos pontjai a későbbiekben sem változtathatók meg. Szakértői segítséggel rengeteg időt és pénzt nyerhet, aki hozzáértő személyre bízza magát.

A KATA adózási forma egyik előnye, hogy főállás mellett mindössze 25.000 Ft/hó a fizetési kötelezettség. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy vannak emellett további éves kötelező költségek, mint a helyi iparűzési adó vagy a kamarai hozzájárulási díj.

Az átalányadó azok számára lehet kedvező, akik kinőtték a KATÁT, azaz egy partner felé több, mint 3 millió forintot számláznak évente, kevés a költségszámlájuk és magas költséghányadot tudnak alkalmazni (pl. webshoposok).
Az adó- és járulékmentesség a másodállásban vállalkozók számára is érvényesíthető, a mentesített összegig, azaz az éves minimálbér feléig.

Dióhéjban a lényeg a másodállású vállalkozásról

Ha van egy remek ötleted, terved, amelyet kilépve az alkalmazotti létből saját vállalkozás keretén belül szeretnél megvalósítani, a másodállásban működtetett vállalkozás is megfelelő lehet ennek kipróbálására.

Előnye, hogy alkalmazotti státuszodat megőrizve, továbbra sem kell lemondanod a havi fix bevételedről, így viszonylag kockázatmentesen próbálhatod ki magad a vállalkozók között. Hátránya, hogy sokkal kevesebb szabadidőd lesz, hiszen azt kell feláldoznod majd a vállalkozásod ügyeinek intézésére, ügyfélszerzésre, és a szolgáltatásod elvégzésére, termékeid értékesítésére, vagy gyártására. Mérlegeld, van-e annyi időd, és energiád, amennyi ehhez kell, és persze azt is, hogy a feláldozott szabadidőddel megkeresett profit arányban áll-e a befektetett javaiddal. Magyarul, megéri-e minden szempontból?

Végezz piackutatást, konkurenciafigyelést, hogy minél több információt gyűjts össze arról, működőképes lenne-e a terméked, szolgáltatásod. Van-e kinek értékesíteni, és ha igen, akkor akinek szüksége van rá meg tudja-e fizetni?

Adótanácsadó vagy könyvelő segítségével válaszd ki a megfelelő adózási formát, hiszen ez másodállásban is ugyanolyan lényeges döntés, mintha főállásban végeznéd tevékenységed.

A meglévő munkaszerződésedben foglaltak szerint tájékoztasd a munkáltatód arról, hogy másodállásod lesz.

Amennyiben kérdésed van, és szeretnél szakértő segítséget igénybe venni az induláshoz, vagy a számodra legkedvezőbb adózási forma kiválasztásához, hogy ne érjenek menet közben kellemetlen meglepetések, állunk szíves rendelkezésedre. Keress nyugodtan minket, és mi garantáljuk a nyugodt adózást számodra is. Vállalkozás másodállásban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban további segítség lehet a Nav oldala, de cégünknél szakértő kollégák valószínűleg hamarabb megadják a megfelelő választ, mintha a Nav oldalán keresgélnél.