Bérszámfejtés kiszervezésének előnyei

A mai Magyarországon a vállalkozókat érintő egyik, ha nem a legjobban nyomasztó feladat a könyvelés és a hozzá kapcsolódó bérszámfejtés. Mivel hazánkban sűrűn változnak a jogszabályok – és ezeket nem könnyű lekövetni –, érdemes lehet a vállalkozásoknak megkönnyíteniük a saját életüket a bérszámfejtés vagy akár az egész könyvelés kiszervezésével.

Bérszámfejtéssel idő és pénz is megspórólható, de a legfontosabb hogy profi szakemberek végezzék a munkát, ezzel is csökkentve a cégvezetőre nehezedő terheket – stresszt. 

Egy vállalkozónak mindig arra érdemes törekednie, hogy csak és kizárólag az maradjon a fókuszában, amihez ért: ez pedig maga a cégvezetés és/vagy a szaktudást igénylő munka.

Mindaz, ami ezeken felül van, sokkal több áldozatot követel a vállalkozóktól, mint gondolnák. „Olcsó húsnak híg a leve”– tartja a mondás, és ez ebben a kérdéskörben fokozottan igaz. A vállalkozók spórolás gyanánt sok esetben saját maguk, úgy próbálják meg megoldani a bérszámfejtést, a könyvelést vagy akár a cég marketingtevékenységét, hogy az nem a szakterületük. Nos, való igaz, hogy ezekben az esetekben nem adnak ki pénzt ezekre a szolgáltatásokra, de az idő, amit a plusztevékenységekre fordítanak, nagyon is jól forintosítható. Ugyanakkor, ha a bérszámfejtést például rábízzuk egy ezen a szakterületen otthonosan mozgó cégre, bár fizetnünk kell a szolgáltatásokért, amit igénybe veszünk, de ez az összeg garantáltan kisebb lesz, mint az, amit a vállalkozó értékes ideje jelentene, ha ő maga próbálná meg megoldani a feladatot. Nézzük meg, hogy melyek lehetnek azok az okok, amelyek miatt érdemes kiszervezni a bérszámfejtést.

bérszámfejtés

Érvek a bérszámfejtés mellett

A bérszámfejtés – és az adózási és könyveléstechnikai munkák általában – megköveteli a jogszabályok naprakész és teljes körű ismeretét, hiszen ismerni kell az aktuális, a területre vonatkozó törvényeket.

Egy ilyen kiszervezéssel több módon is csökkenthetjük a költséget. Nem szükséges a vállalkozáson belül olyan külön munkaerőt lekötni a feladatra, akinek a bértömege bizonyos létszám alatt sokkal magasabb lenne, mint a vele elérhető haszon. A kiszervezéssel a hatékonyságot is növelhetjük, hiszen minden munkavállaló vagy akár a cégvezető is azokra a feladatokra összpontosíthat, amelyek a vállalkozás szemében hasznosak és relevánsak. A költségcsökkentő tényezők között kell még megemlítenünk azt is, hogy a vállalkozásnak nem szükséges külön számítógépes programokat megvásárolniuk a feladathoz, hiszen a bérszámfejtéssel megbízott cégnél azok eleve rendelkezésre állnak. Ezenfelül a bérszámfejtők továbbképzési díját sem nekik kell finanszírozniuk. Fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben kiszervezzük a bérszámfejtést – és a bérszámfejtő cégek átvállalják a hibákból eredő esetleges bírságokat–-, egyúttal a kockázatot is kiszervezzük, hiszen egy esetleges hiba esetében a NAV náluk tud kopogni, nem pedig nálunk. Mindezek mellett a bérszámfejtési határidők betartása sem lehet gond egy megbízható bérszámfejtő cégnek, ami viszont a munka mellett a vállalkozásnak problémát jelenthetne, ha saját maga gondoskodna erről a feladatról. Egy erre szakosodott, profi cégnél ugyanakkor ez elképzelhetetlen.

Természetesen jelentősége van annak is, hogy mekkora az adott vállalkozás létszáma, és milyen jellegű tevékenységet végez a cég. Általánosságban elmondható, hogy 20-30 munkavállalói létszám felett, illetve az olyan speciális vagy nem mindennapi munkakörök esetében, ahol többműszakos munkarend van, rendszeresen előfordulnak külföldi kiküldetések is (pl: napidíj devizában elszámolva) vagy esetleg veszélyességi pótlékot érintő munkakörben folyik munka, már egyértelműen érdemes kiszervezni a bérszámfejtést.

Bízd ránk a bérszámfejtést!

Cégvezetőként koncentrálj a céggel kapcsolatos fontos dolgokra, szervezd ki a bérszámfejtést.

Amennyiben egy cég eljut arra a szintre, hogy ezzel a kérdéskörrel foglalkoznia kelljen, mindig érdemes konzultálni egy olyan könyvelő céggel, amely kiszervezett bérszámfejtéssel foglalkozik. Viszont mindenképpen olyan céget bízzunk meg ezzel a nagyon fontos feladattal, amelynek releváns tapasztalata van a bérszámfejtés területén.

Bérszámfejtés cégeknek