Cégnév választás évekre szól, ezért nagyon meg kell fontolni mi legyen a vállalkozás neve!

Az egyik vállalkozásunk indításakor Mi magunk is megtapasztaltuk, hogy milyen nehéz szabad cégnevet találni, ezért született ez a cikk. Bízom benne, hogy segítek a megfelelő cégnév kiválasztásában. Próbáltam a legegyszerűbben összefoglalni, hogy mire kell figyelni, mi nyújthat segítséget a név kiválasztásakor.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy cégnévnek?

 • legyen rövid amennyire lehet
 • tartalmazza a cég legfőbb tevékenységét, legyen benne (vezérszó)
 • megyjegyezhető legyen
 • egyedi legyen
 • legyen Brand építésre alkalmas
 • könnyen használható legyen a logóhoz és a weblaphoz is
 • ne legyen összetéveszthető más bejegyzett társaság cégnevével
cégnév választás

Cégalapítás előtt célszerű legalább három lehetséges cégnevet kitalálni, hogy az ügyvédnél már ne ezzel menjen el az idő. A cégneveket többféle módon is tesztelheted. A legegyszerűbb beírni a google-be és rögtön kiderül, hogy már más használja-e a nevet. Másik lehetőség a https://www.e-cegjegyzek.hu/ oldalon a cégkeresés. A Facebookot se hagyd ki, hiszen ha ott valaki már használja az adott nevet, akkor se fogod tudni használi a kiválasztott cégnevet.

Miből áll a cégnév? Cégnév választás előtt ezeket jó ha tudod.

Vezérszó, tevékenységre utaló elem, a cégformát megjelölő elem.

 1. A vezérszó
  A vezérszó olyan kifejezés vagy mozaikszó, amely a cégnévben az első helyen áll, és elősegíti a cég azonosítását, illetve más, azonos vagy hasonló tevékenységű cégtől való megkülönböztetését.
 2. A tevékenységre utaló elem
  A cégnév második kötelező elemének a cég alapvető tevékenységét kell kifejeznie. Ilyenek a gyakorlatban az „ipari”, „kereskedelmi”, „szolgáltató” stb. szavak vagy ezek kombinációi. A cégnév e részének a cég legjellemzőbb tevékenységére kell összefoglalóan utalnia.
 3. A cégformát megjelölő elem
  A cégnévnek ugyancsak kötelezően ki kell fejeznie a cég formáját is. A cégformát kizárólag a jogszabályi elnevezések használatával lehet feltüntetni (korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, betéti társaság, stb.)
Hogyan lehet cégnevet létrehozni?

Cégnév választás, a leggyakrabban használt nevek:

Absztrakt nevek,Leíró nevek,Ráutaló nevek,Név az alapító, vagy alípítók alapján,Rövidítések:

Az Absztrakt nevek új keletű nevek és szóösszetételek. Két vagy több szó összetételével születnek. A legtöbb esetben ezeknek a szavaknak nincs valós jelentésük csak amit mi rendelünk hozzájuk.

A ráutaló nevek olyan szavak amelyek jelentésüket tekintve utalnak valamire pl. helyekre, szituációkra, hősökre, a történelemből vet erőt sugaló nevekre pl. Főnix

Név az alapító neve alapján. Jó választás lehet, ha kellően egyedi a név, ha ez a tétel nem állja meg a helyét, akkor viszon sok gond is lehet a név választásból. Mia az egyik vállalkozásunknál ezt a módszert alkalmazva a nevünk első betűiből raktuk össze a cégnevet.

Rövidítések. A hosszú cégnevek rövid megjelenítését jelenti. Ennek a legfőbb oka, hogy a hosszú cégnév sok esetben nem praktikus nem jól használható.

Ha végképp elakadsz a cégnév kiválasztásában, akkor segítség lehet a cégnév generátorok használata:

Szerintem a három legjobb cégnév generátor:

Shopify cégnév generátor

A Shopify generátor lehetővé teszi az eredeti szókombinációk keresését, nagyon gyorsan generál cégneveket, egyszerű a választás. Mindenféle cégnevet találhatsz a listán, a moderntől kezdve a klasszikusokig, hogy biztosan megtaláld a számodra megfelelőt. Inspirációra is tökéletes az oldal.

cégnév generátor Shopify

Business cégnév generátor

Ez az oldal márkanevet generál a kulcsszavaid alapján. Az oldal pl. marketing szóra is több lapon keresztül ajánl lehetséges cégneveket, amelyeknél akár a szó sorrendet megfordítva is létrejöhet az új cégneved egy pillanat alatt.

Ületi cégnév generátor

Freshbooks cégnév generátor

A weboldal iparág szerint csoportosítva teszi lehetővé a cégnév választást: kreativitás és marketing, jogi szolgáltatások és üzleti tanácsadás, kereskedelem és otthoni szolgáltatások, technológia.

A Cégnév kiválasztása után következik a Cégalapítás. A Nyugodt Adózás Bt. vállalja a cégindítást.A cégalapítás előtt személyes, vagy online konzultáció szükséges!