Hogyan lehet egyéni vállalkozóból Kft.-vé átalakulni?

Az egyéni vállalkozói forma sokak számára ideális indulásként, mivel egyszerű és gyorsan létrehozható. Azonban ahogy a vállalkozás növekszik és egyre több üzleti lehetőség nyílik meg, gyakran felmerül az igény a cégforma átalakítására, például egy Kft. (korlátolt felelősségű társaság) létrehozására. Ez az átállás számos előnnyel járhat, mint például a korlátolt felelősség, a magasabb hitelképesség és a professzionálisabb megjelenés. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan lehet egyéni vállalkozóból Kft.-vé átalakulni.

A Kft.-vé átalakulás előnyei:

Mielőtt belekezdenénk a folyamat részleteibe, érdemes áttekinteni, hogy miért lehet előnyös a Kft.-vé alakulás:

Korlátolt felelősség: A Kft. tagjai csak a társaságba bevitt tőkéjükkel felelnek a cég tartozásaiért, míg egyéni vállalkozóként a teljes vagyonunkkal felelünk.
Hitelképesség: Egy Kft. általában hitelképesebb, mint egy egyéni vállalkozás, ami előnyt jelenthet nagyobb beruházások esetén.
Professzionális megjelenés: Egy Kft. gyakran komolyabb és megbízhatóbb benyomást kelt az üzleti partnerek és ügyfelek szemében.

Hogyan lehet egyéni vállalkozóból Kft.-vé átalakulni?

Az átalakulás lépései:

 • 1. Előkészítés

  Az átalakulás első lépése a döntés meghozatala és az előkészítő teendők elvégzése. Fontos, hogy átgondoljuk az átalakulás pénzügyi és jogi következményeit, és szükség esetén konzultáljunk könyvelővel vagy jogásszal.

 • 2. Társasági szerződés elkészítése

  A Kft. létrehozásának alapja a társasági szerződés, amelyet ügyvéd segítségével kell elkészíteni. Ebben rögzíteni kell a társaság nevét, székhelyét, tevékenységi körét, a tagok nevét és részesedésüket, valamint a törzstőke nagyságát.

 • 3. Törzstőke befizetése

  A Kft. alapításához minimum 3 millió forint törzstőkét kell befizetni. Ez történhet pénzbeli hozzájárulással, de apport (nem pénzbeli vagyontárgyak) formájában is lehetséges.

 • 4. Bejegyzési kérelem benyújtása

  A társasági szerződés aláírása után be kell nyújtani a bejegyzési kérelmet a cégbírósághoz. A kérelem mellé csatolni kell az ügyvéd által ellenjegyzett társasági szerződést, a törzstőke befizetésének igazolását, valamint az alapítók nyilatkozatait.

 • 5. Az egyéni vállalkozás megszüntetése

  Az új Kft. bejegyzését követően meg kell szüntetni az egyéni vállalkozást. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell kezdeményezni. Fontos, hogy minden adó- és járulékfizetési kötelezettségnek eleget tegyünk a megszüntetés előtt.

 • 6. Könyvelési és adminisztratív feladatok

  Az átalakulás után az új Kft. működéséhez szükséges könyvelési és adminisztratív feladatokat is el kell végezni. Ide tartozik a bankszámlanyitás, az adószám és cégkapu regisztráció, valamint az új munkaszerződések megkötése, ha alkalmazottakat foglalkoztatunk.

Az egyéni vállalkozás Kft.-vé alakulása komoly lépés, amely alapos előkészítést igényel. Azonban a megfelelő tervezéssel és szakértői segítséggel ez a folyamat zökkenőmentesen végigvihető, és hosszú távon jelentős előnyöket hozhat a vállalkozás számára. Ha úgy érzed, hogy vállalkozásod elérte azt a szintet, ahol már érdemes Kft.-ként működni, ne habozz belevágni az átalakulásba!