Így adózhatsz 2022-ben az ingatlan bérbeadás után

Ingatlan bérbeadás adózási lehetőségek- , és egyéb hasznos információk mindenkinek, aki magánszemélyként ingatlant ad bérbe

Hazánkban a bérbeadás céljából történő ingatlanvásárlás még mindig az egyik legjövedelmezőbb befektetés, hiszen a növekvő ingatlanárak miatt a bérleti díjak is feljebb kúsztak. Talán ez is közrejátszik abban, hogy az ingatlan bérbeadás népszerűsége egyre nő.
Kiszámítható extra bevételhez juthatunk általa, így sokan akár magánszemélyként is hajlandóak befektetési céllal meglépni egy ingatlanvásárlást, a későbbi kiadásból származó plusz jövedelem reményében.
Az ingatlan bérbeadás ugyanis, akár minimális költségráfordítással is mérhető hasznot hozhat, azonban nem szabad elfeledkezni az ingatlan bérbeadás adóvonzatáról sem.
Cikkünkben a magánszemélyek által bérbe adott ingatlanok által megszerzett bevétel adózását járjuk körbe.

Az ingatlan bérbeadás adózási lehetőségei:

Magánszemélyként, ingatlan bérbeadóként, kétféle adózási forma közül választhatsz. Ezt a két adózási formát fogjuk most röviden, és érthetően bemutatni. Ha ingatlant szeretnél bérbe adni, szükséged lesz ezekre az ismeretekre, hiszen nem mindenkinek ugyanaz az adózási mód lesz a megfelelő.

Ez sok tényezőtől függ, így azt javasoljuk, mielőtt döntést hozol arról, hogy te melyiket fogod választani, mindenképpen egyeztess szakemberrel, aki a számodra legideálisabb ingatlan bérbeadáshoz fűződő adózási forma kiválasztásában lesz a segítségedre.

Nézzük, melyek közül választhatsz:

  1. tételes költségelszámolás,
  2. költséghányad szerinti adózás.
ingatlan bérbeadás adózás

Tételes költségelszámolás

Ebben az esetben nyilvántartást kell készíteni a bevételekről és kiadásokról. Tételesen kell felvezetni az összes bevételt és kiadást, s ebből számolható ki a bérbeadásból származó jövedelem. Ennek a jövedelemnek a 15%-át, mint az SZJA adóalapja, be kell majd befizetned a NAV felé.

Mi számít bevételnek?A bérleti díj bevétel.

Fontos, hogy a 2019. évtől érvényben lévő módosítások kimondják, a közüzemi díjak nem számítanak bevételnek.

Mi számolható el kiadásnak?Kiadásként számolhatod el például a szükséges javításokra, és a felújításra fordított összeget. A kiadásokhoz tartozik még a közös költség, illetve a közművek díjai (abban az esetben, ha a szerződésben foglaltak alapján a közüzemi díjakat a bérleti díjba beépítve fizeti a bérlő). A kétszázezer forintot nem meghaladó értékű tárgyi eszközök, berendezések. Természetesen ezeknek a költségeknek az összességét számlával kell tudnod igazolni. Költségként számolható el továbbá az amortizáció, amely beton, tégla, és kőépületek esetén 2%.

Költséghányad szerinti elszámolás

A költséghányad szerinti elszámolás esetén az összes bevétel 10%-át levonjuk – ebben az esetben nem szükséges tételes vezetés, sem számlával való igazolás – és a fennmaradó 90%-ból számítjuk ki a 15% SZJA alapot.

Röviden összefoglalva az ingatlan bérbeadás adózási formáit, mely magánszemélyek esetére érvényes:

A tételes költségelszámolásnál

  • nyilvántartás vezetésére, valamint
  • a kiadások számlával való igazolására van szükség.

Itt a bevételből kivont kiadások után származó jövedelemből kell kiszámolni és befizetni a NAV felé a 15% adóalapot.

A költséghányados elszámolásnál

  • nincs szükség semmilyen nyilvántartásra,
  • sem a kiadások számlával való igazolására.

Itt az összes bevétel 90%-a után kell kiszámolni és befizetni a NAV felé a 15% adóalapot.

Az ingatlan bérbeadás utáni SZJA befizetése negyedévente esedékes, határideje a negyedévet követő hónap 12. napja.

Adminisztratív teendők lakáskiadás esetén

Ha ingatlan bérbeadási tevékenységbe kezdesz, akkor ezt be is kell jelentened a NAV felé. Ennek a bejelentési kötelezettségnek a 22T101számú nyomtatvány kitöltésével tehetsz eleget. Az SZJA bevallását pedig a következő év májusáig kell benyújtanod.

Adókedvezmény, és adómentesség feltételei ingatlankiadás esetén

Abban az esetben, ha bérbeadóként más településen te magad is ingatlant veszel bérbe, az ugyanazon naptári évben, igazoltan megfizetett bérleti díjadat levonhatod a kiadásod összegével csökkentheted a saját bevételed összegét.

Ennek azonban vannak feltételei. A bérbeadás, és a bérlés időtartamának hosszabbnak kell lennie, mint 90 nap. A bérelt lakás kapcsán a magánszemély nem számol el más tevékenységből származó költséget, valamint még részben sem kapott visszatérítést az általa igazoltan megfizetett bérleti díjból.

Az általad bérelt lakás külföldön is lehet, így lehetőség van arra is, hogy a belföldön bérbeadásból származó bevételed, a külföldön megfizetett bérleti díjjal csökkentsd, amennyiben a fenti feltételek érvényesek rád.

Ingatlan bérbeadás és az ÁFA

Az ÁFA törvény alapján az ingatlan bérbeadásból származó bevétel, két kivételtől (a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtásának minősülő, valamint a közlekedési eszközök elhelyezését, parkolását biztosító bérbeadások) eltekintve, tárgyi adómentes. Ha tehát a lakásodat adod ki, akkor alapvetően ebbe a körbe kerülsz.

Amennyiben mégis úgy döntesz, bérbeadóként természetesen ÁFA-körössé is válhatsz, van rá lehetőség. Ha így határozol, fontos tudnod, hogy 5 éven keresztül nem válthatsz vissza ÁFA-mentességre.

Érdemes átgondolni, és megfontolni ezt a lehetőséget is, mivel adómentes tevékenység esetén nem élhetsz az adólevonási joggal sem a beszerzéskor, sem a hasznosítás során. Vagyis nem válsz jogosulttá az ÁFA levonására, ami egy nagyobb értékű beszerzés vagy felújítás során komoly anyagi hátrányt jelenthet.

Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb adózási formát választhasd, egyeztess olyan szakemberrel, akivel át tudod beszélni a hosszú távú terveid az ingatlan kiadásával kapcsolatban, és releváns információkkal tud ellátni a témában. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a cikkben leírtak tájékoztató jellegűek, amennyiben bővebb ismertetőre lenne szükséged, keress minket bizalommal a megadott elérhetőségeken.

Az ingatlan bérbeadóként választott adózási formától függetlenül, fontos lehet egy olyan könyvelővel történő együttműködés, akinek a szakmai felkészültsége tekintetében teljes a bizalom részedről. Ha a továbbiakat meg is tudod oldani egyedül a kiadással kapcsolatos adminisztrációt, biztosabb, ha ennek a fontos adózási kérdésnek az eldöntésében szakemberre bízod magad. Mi ebben is szívesen segítünk, keress minket bizalommal.

iroda bérbeadás adózása

Ingatlan bérbeadás üzleti céllal

Köztudott, hogy az ingatlanba történő befektetés az egyik legjobb hozammal rendelkezik, éppen ezért nagyon népszerű. Az az ingatlan amely még ki is adható pl. iroda, raktár… extra profitot termel tulajdonosának.