Online vállalkozás tippek, legyél Te is sikeres!

Szerintünk ezek TOP 3 online vállalkozás ötletek az idén:

Az elmúlt időszak gazdasági változásai sokaknak okoztak nehéz pillanatok az életükben. Rengetegen vannak, akik nap mint nap azért küzdöttek, hogy az eddig elért egzisztenciájukat meg tudják őrizni. Ha elvesztetted a munkahelyed, vagy van már vállalkozásod, de új üzletág elindításán gondolkozol, akkor ez a cikk neked szól.  Összegyűjtöttünk néhány online vállalkozási ötletet, amelyekkel a legnagyobb valószínűséggel sikeres lehetsz, és egzisztenciális biztonságban maradhatsz, sőt még fejlődési potenciál is rejlik bennük.

Helyezd a vállalkozásod a virtuális térbe!

Miért pont az online térre fókuszáltunk? Mert az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre több minden tevődik át a digitális térbe, főleg, ha a szolgáltatási szektorra gondolunk. Szinte már nincs is olyan ügy, amelyet ne lehetne elintézni személyes jelenlét nélkül.

Bankszámlát nyithatsz, bevásárolhatsz, ebédet rendelhetsz, befizetheted a csekkjeid, kis-és nagy háztartási gépeket vásárolhatsz, tanulhatsz, taníthatsz, szórakozhatsz – egyikhez sem kell más, csak olyan alapvető informatikai háttér, amely a háztartások nagy részében megtalálható, és internet. Talán korunk jelszava is lehetne, hogy ha okostelefonod és neted van, akkor mindened van. De nézzük, mihez kezdhetsz ezekkel és a vállalkozó szellemeddel!

online vállalkozás

Nyerő online vállalkozás ötletek 2023-ra

Virtuális asszisztens

Kinek ajánljuk? Elsősorban azok fognak könnyedén boldogulni a virtuális asszisztencia feladataival, akik dolgoztak már irodai, adminisztrartív munkakörben. Ha még szeretted is ezt a jellegű munkát, és alkalmazottként is sokat gondolkodtál azon, hogy „Ezért mégis miért kell bejárnod nap mint nap az irodába?” – akkor ez a te pályád lesz.

Virtuális asszisztens

Milyen ismeretek, skillek, és eszközök kellenek ahhoz, hogy sikeres VA legyél? Tulajdonképpen semmi extra. Az alapvető irodai szoftverek ismerete kezdésnek bőven elég. Természetesen az a legjobb, ha nem csak általános adminisztratív feladatokat tudsz vállalni, hanem valamilyen területen rendelkezel kiemelkedő tapasztalattal, vagy extra szofverismerettel.

Ha eddig például az építőipari szektorban voltál backoffice munkatárs, akkor az itt szerzett ismereteid, tapasztalataid remekül kamatoztathatod abban az esetben, ha ilyen tevékenységi körrel működő vállalkozásokat gyűjtesz magad köré ügyfélnek. Érdemes már a kezdetektől hangsúlyoznod azt a szektort, amelynek az asszisztensi feladataira specializálódtál, így egy idő után te lehetsz „A” VA ebben a szakmai körben.

Miért előnyös egy VA-vállalkozás?
Mindegy, hogy hol vagy, ahol van internet, és áram, ott tudsz majd dolgozni. Teljes mértékben helyfüggetlen ez a munkavégzés, é ha biztonsági játékos vagy, akkor ezt a vállalkozást akár főállás mellett, másodállású vállalkozóként is beindíthatod. A munkaidőd, és a kereseted mértéke egyedül tőled függ, és különösebben nagy beruházást sem igényel a részedről. Tulajdonképpen egy telefon, laptop, internet, és némi irodai tapasztalat birtokában akár már holnap elindíthatod a virtuális asszisztens vállalkozásod.

Vállalkozást indítanál? Segítünk!

Dropshipping webshop

Kinek ajánljuk?
Egy dropshipping webshop szintén jó vállalkozási lehetőség abban az esetben is, ha másodállásban tennéd próbára a kereskedői vénádat, és szeretnéd magad kipróbálni a marketing területén is.

Mik a dropshipping webshop előnyei?
Úgy lehet saját üzleted, hogy nem kell költened sem az árucikkek beszerzése, sem a raktározása, de még a csomagolás és postázás sem a te dolgod. Gyakorlatilag nincs semmi vesztenivalód, hiszen minimális befektetéssel indíthatod el Tárhelyet néhány ezer forintért tudsz bérelni, és több bérelhető webáruház motor közül is választhatsz, és még a számlázás is automatizálható. Akár az elhatározást követő néhány napon belül már meg is nyithatod az online boltod. A vásárlóid természetesen semmit nem érzékelnek abból, hogy nem te intézed az egész folyamatot. Egyre kell odafigyelned, hogy megbízható szolgáltatót válassz partneredül. Egyszerűen létrehozható online webshop.

dropshipping webáruház

Szabadúszó szakember online vállalkozás

Kinek ajánljuk?
Azoknak, akiknek van valamilyen képzettsége, és megfelelő szakmai gyakorlata ahhoz, hogy a saját területén szabadúszóként nyújtson valamilyen szolgáltatást más cégek, vállalkozások, vagy egyéni vállalkozók részére. Lehetsz grafikus, könyvelő, újságíró, blogger,  SEO szakértő, PPC manager, piackutató, nyelvtanár – és még sok minden, amire talán még mi sem tudunk gondolni. Ha érzed magadban az erőt, hogy megküzdj az ügyfélszerzés, és a vállalkozói magány démonaival, akkor biztosan sikeres leszel.

Szabadúszó szakember

Miért jó szabadúszónak lenni?
Alapvető lojalitással természetesen szabadúszóként is tartozol az ügyfeleidnek, cserébe viszont magad döntheted el, hogy kivel szeretnél együtt dolgozni, és kivel nem, milyen feladatokat vállalsz el, és miket nem. Talán ugyanazt a munkát fogod végezni, mint eddig alkalmazottként, de végre nem egy alárendelt főnök-beosztott, hanem egy minden szempontból egyenrangú partneri viszony keretei között.

Hogyan startolj el?

A felsorolt vállalkozási ötletekben az a közös, hogy egyikhez sem kell azonnal céget alapítanod, hogy elkezdhesd. Akár egyéni vállalkozóként is nekifuthatsz az új kihívásoknak – és köztünk szólva, talán ez is a legjobb módja a dolgoknak.

Először tapasztald meg „kicsiben”, hogy milyen is ez az életforma, és később ráérsz céget alapítani, ha annyira felfut a dolog. Alkalmazottakat pedig egyéni vállalkozóként is foglalkoztathatsz, tehát ha egy idő után már nem bírod egyedül a sok munkát, akkor is vonhatsz be segítséget akár munkavállalók, akár más alvállalkozók személyében.

Az első dolog, amire szükséged lesz, az egy könyvelő, vagy adótanácsadó, akivel részletesen megbeszélheted, hogy milyen vállalkozási és milyen adózási forma lenne a legkedvezőbb a számodra. Egyéni vállalkozóként, tevékenységedtől, és a szolgáltatási körödtől függően az SZJA alapú, az átalányadózó, vagy a KATA adózási módok közül választhatsz. Amit tudnod kell ezekről az adózási módokról, mindent el fog mondani a könyvelőd, és javaslatot is fog tenni, hogy melyiket ajánlja – de a végső döntés természetesen a tiéd, nyilván a jogszabályi kereteken belül.

A másik, amire feltétlenül szert kell tegyél, az a digitális ügyfélkapu hozzáférés. Ezen keresztül tudod ugyanis bejelenteni, hogy egyéni vállalkozást szeretnél indítani. Itt ki kell majd töltened, hogy hol lesz a vállalkozás székhelye, milyen adónemet választasz, és mi a fő tevékenységi köre a vállalkozásodnak. A fő szakmakódon kívül természetesen több tevékenységet is megjelölhetsz. Arra kell figyelned, hogy a szakképzettséghez kötött tevékenységekhez tartozó bizonyítványaidat ne felejtsd el csatolni a dokumentumok közé. Ha ez mégis megtörténik, természetesen hiánypótlásra szólítanak fel, és később is pótolhatod ezeket.

Nyilatkoznod kell majd arról is, hogy ÁFA-körös, vagy alanyi adómentes vállalkozóként szeretnél tevékenykedni, és arról, hogy főállású, vagy másodállású egyéni vállalkozóként fogsz dolgozni.

Az egyéni vállalkozás elindításától számított 5 napon belül be kell jelentkezned a székhelyed szerint illetékes Kereskedelmi és Iparkamarához is, amelyet szintén megtehetsz online a Kamara weboldalán keresztül.

Szükséged lesz egy bankszámlára is. Alanyi adómentesként erre a célra megfelel az eddigi lakossági folyószámlád is, emiatt nem kell másikat nyitnod. ÁFA-körösként viszont szükséged lesz egy vállalkozói bankszámlára!

A székhelyed szerinti illetékes önkormányzatnál  be kell jelentkezned az iparűzési adó alá is, az indulást követő 15 napon belül. Ezt az illetékes önkormányzat weboldalán található helyi “Iparűzési adó „Bejelentkezés/Változás bejelentés” űrlapon keresztül tudod megtenni, amelyet az önkormányzat e-mail címére kell elküldened, a későbbiekben pedig e-mailben kapsz te is tájékoztatást a befizetési kötelezettségedről és a fizetés menetéről.

Ha webshopot indítasz, akkor a székhelyed önkormányzatánál be kell jelentened, hogy kereskedelmi tevékenységet folytatsz. Az önkormányzat honlapján találsz erre letölthető formanyomtatványt, amelyet kitöltve, majd beszkennelve kell a megadott e-mail címre visszaküldeni.

Kézi számlatömb helyett ma már célszerűbb online számlázó programot használnod, hiszen mindenképpen digitalizálni kell a számlákat, vagyis a kézzel írtakat is fel kell töltened a NAV rendszerébe. Ma már több online számlázó elérhető díjmentesen is, amelye összeköthetők a NAV rendszerével, így megkímélnek téged a plusz munkától. Ilyenek a Billingo, vagy a Számlázz.hu. Extra előfizetési díjért pedig plusz szolgáltatásokat is kaphatsz, mint a számlák archiválása, elektronikus számla kiállítás, vagy összeköttetés a bankszámláddal, így azt is figyeli helyetted, hogy melyik kibocsátott számlád lett már kifizetve, és melyik várakozik még arra, hogy kiegyenlítsék.

Könyvelésben segítünk!

Lehet, hogy első olvasatra ez bonyolultnak tűnik, de nem nagy ördöngösség elindítani egy vállalkozást. Sokkal nagyobb az a munka, ami ezután következik majd. De ha van benned a tehetségeden, és a már meglévő tudáson kívül megfelelő mennyiségű elszántság, és kitartás, hogy a saját utadat kezdd el járni, akkor érdemes belevágnod egy új online vállalkozásba.

Könyveléssel, adózással kapcsolatos kérdéseiddel keress bátran minket! Az sem baj, ha az ország másik szegletében élsz, hiszen online tudunk bonyolítani mindent, a konzultációtól, a tanácsadáson keresztül a könyvelésig!